Δευτέρα 25 Ιουνίου 2007,10:12 μ.μ.
Δίωρη συζήτηση για το μπάσκετ
Εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με τον Πρόεδρο της ΚΑΕ ΑΡΗΣ, κ. Θανάση Τζεβελέκη, και τον Εντεταλμένο Σύμβουλο, κ. Γιάννη Δαμιανίδη, είχαμε στην εκπομπή του SUPER 3 στο στούντιο του “Libero 107.4”. Ένα από τα συμπεράσματα που βγήκαν, τέθηκε από το στόμα του κ. Τζεβελέκη: «Ενότητα, να αγκαλιάσουμε την ομάδα και να διορθωθούν οι αδυναμίες. Αυτό γίνεται με ενότητα και όχι με γκρίνια. Όταν βλέπεις μπροστά σου γκρίνια, πριν να εξακριβωθεί τι γίνεται, δεν σε διευκολύνει και ψυχολογικά για να λειτουργήσεις δημιουργικά. Πέρυσι ήμασταν αυστηροί σε πολλά ονόματα και τώρα στεναχωριόμαστε που θα φύγουν. Να κάνει κριτική ο κόσμος, αλλά ας έχει λίγο υπομονή». Αναλυτικά τι ειπώθηκε από τον Πρόεδρο της ΚΑΕ:

ΜΜΕ: Τα MME της πόλης μας δεν θα πρέπει να ανεβάζουν τεχνηέντως τον πήχη ψηλά για τις πωλήσεις, γιατί εξοικειώνουν κόσμο σε ανέφικτους στόχους και μετά ό,τι κι αν προκύψει, φτάνει να θεωρείται κατώτερο των λανθασμένων προσδοκιών. Εγώ έχω κάνει έκκληση να μη γράφονται τέτοια. Πιστεύω ότι αυτό που αναφέρω, είναι πολύ χρήσιμο να το σκέφτεται ο κόσμος.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ο ΑΡΗΣ κινείται με σοβαρότητα και μυστικότητα, όπως οφείλει να κάνει. Έχουμε ένα πλαίσιο όσον αφορά οικονομικούς στόχους και το πλαίσιο καθορίζει και το στιλ του προπονητή που καλούμαστε να επιλέξουμε. Σε αυτό το πλαίσιο θα επικεντρωθούμε, με πολύ εσωτερική δουλειά, για να εντοπίσουμε αυτούς τους στόχους. Προσπαθούμε να έρθουμε σε επικοινωνία μαζί τους και να ανταλλάξουμε απόψεις, να συγκρίνουμε το όραμα που μπορεί να έχουν οι υποψήφιοι προπονητές με το δικό μας. Θέλουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα, με βάση τις δυνατότητες που έχουμε. Κανείς δεν ξέρει τίποτα μέχρι τώρα και αναφέρομαι στα ΜΜΕ. Πρώτα θα το μάθει ο κόσμος του ΑΡΗ, όταν θα έρθει η ώρα.

ΑΝΤΡΕΑ ΜΑΤΣΟΝ: Ο Αντρέας μεταξύ χαρακτηριστικών του, ήταν ακέραιος χαρακτήρας και το απέδειξε την ώρα που έφυγε. Οι δικοί του προσωπικοί λόγοι τον πίεσαν να μείνει στην Ιταλία. Εμείς κάναμε ό,τι μπορούσαμε. Η επιστολή του επιβεβαιώνει με τον πλέον καταλυτικό τρόπο την καλή μας σχέση. Στις διαπραγματεύσεις που έγιναν, λίγο πολύ ξέραμε τι ήταν αυτό που ήθελε ο Αντρέας για να συνεχίσει. Ζήτησε ανθρώπινα να γυρίσει στην Ιταλία, δεν υπήρχε καμία διαφωνία σε τίποτα. Δεν μπορούσαμε να τον επηρεάσουμε, μας εξήγησε ότι στην πραγματικότητα κάνει κάτι που δεν το ήθελε. Η καρδιά του έλεγε και λέει ΑΡΗΣ, αλλά η λογική τον οδηγεί να πάει πίσω στην πατρίδα του. Νομίζω ότι ο Αντρέας ήταν σίγουρος για ποια ομάδα κοουτσάριζε και για την αγάπη που εισέπραξε από τον κόσμο στην κερκίδα.

ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Άποψή μας είναι ότι το συντομότερο δυνατό πρέπει να τελειώνει το θέμα της επιλογής προπονητή, μπορεί και μέσα σε αυτή την εβδομάδα. Ο ΑΡΗΣ θα κάνει μια καλή επιλογή. Δεν πρέπει, όμως, κατευθείαν να τον αμφισβητήσουμε, το περσινό πάθημα να γίνει μάθημα σε όλους μας. Όταν υπάρχει ενότητα, όλα γίνονται, όχι να τρωγόμαστε μεταξύ μας από την πρώτη στιγμή και ιδιαίτερα απέναντι σε ανθρώπους, που από τα αποτελέσματα φαίνεται ότι κάνουν καλά τη δουλειά τους.

ΣΕΖΟΝ 2006-07: Απόλυτα πετυχημένη η χρονιά, ξεπεράσαμε προσωπικές προσδοκίες. Θα ήταν ωραίο το κάτι περισσότερο. Ξέραμε ότι θέλαμε την 3η θέση, το κάναμε, το ότι δεν φτάσαμε παραπάνω, δεν σημαίνει αποτυχία. Ο ΑΡΗΣ πρέπει να χαρακτηρίζεται από όλους πλέον σαν μία ομάδα Ευρωλίγκα. Αυτό πρέπει να είναι σύνθημα και στόχος. Φέτος που είναι η δεύτερη χρονιά, θα γίνει ακόμα πιο αισθητό και στην ίδια την ομάδα, αλλά και στον κόσμο, τι σημαίνει «παίζω στα μεγάλα σαλόνια». Θα το αντιληφθούμε και στην ποιότητα της ομάδας. Μεγάλο πράγμα να παίζεις στην Ευρωλίγκα. Εκεί πρέπει να είναι ο στόχος. Όχι όμως να αρχίσουμε να θεωρούμε ρουτίνα την 3η θέση. Μέσω της συμμετοχής μας στο θεσμό, βάζουμε τις βάσεις για να φτάσουμε για ψηλότερα.

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ: Συγκινητικό το ότι ένιωθες ότι δεν πέρασαν αυτά τα πολλά χρόνια. Υπήρχε θαυμασμός απέναντι στο όνομα του Συλλόγου, νοσταλγία παλιών παραγόντων απέναντι σε μια ομάδα - θρύλο του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Τα έσοδα από την Ευρωλίγκα, πχ, 800.000 ευρώ για τα τηλεοπτικά μιας χώρας όπως η Ελλάδα, είναι πολύ λίγα. Δεν παίρνει καμία από τις τρεις ομάδες περισσότερα από 150.000 ευρώ καθαρά.

ΜΠΑΤΖΕΤ: Φέτος ο ΑΡΗΣ αύξησε το μπάτζετ σημαντικά. Θα βάλουμε πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, για να καλύψουμε ό,τι χρειάζεται. Δεν υπάρχουν τα χρήματα που δεν επενδύονται στην ομάδα. Οι μέτοχοι της ΚΑΕ αποφασίζουν να μεγαλώσουν το μπάτζετ. Καμία σχέση το ποδόσφαιρο με μπάσκετ. Σε μια ανάλογη περίπτωση, το μπάτζετ θα ήταν διπλάσιο. Το μπάτζετ του ΑΡΗ είναι τρομακτικά υψηλό για δεδομένα της πόλης. Κοντά στα 5.000.000 ευρώ είναι ο οικονομικός προϋπολογισμός, χωρίς καμία συμμετοχή τοπικών φορέων, όπως αντιστοίχως συμβαίνει σχεδόν στο σύνολο των υπολοίπων ομάδων της Euroleague.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ: Κάποια στιγμή έγινε προσπάθεια να φανεί ότι ο ΑΡΗΣ είναι το «μαύρο πρόβατο» του ελληνικού αθλητισμού, που μόνο ζητάει, που παραπονιέται, που έχει προβλήματα με όλους. Η αλήθεια, όμως, ήταν αμείλικτη απέναντι σ’ αυτούς που έλεγαν και αναπαρήγαγαν αυτές τις απόψεις και δεν στάθηκαν εντάξει απέναντί του. Ο ΑΡΗΣ έχει πετύχει σπουδαία πράγματα και δεν του συμπεριφέρονται ισότιμα. Για το μπάσκετ, ο Σύλλογος τίμησε την πόλη σε ανώτερο επίπεδο, ενώ αυτή δεν έκανε τίποτα, ούτε καν για την ευρωπαϊκή προβολή της μέσω της ομάδας. Να υπάρχει αυτοκριτική. Είσαι πρεσβευτής πόλης, δημιουργίες γεγονός, αθλητικό θέαμα και δεν παίρνεις τίποτα από την πόλη. Έχουμε δικαιολογημένα παράπονα. Περιμένω το πρακτικό αποτέλεσμα μιας συγνώμης, που όλοι μας ακούσαμε στη Γιορτή για τα 93 χρόνια του ΑΡΗ. Επειδή βλέπω πώς αγκαλιάζουν τις ομάδες τους οι πόλεις που έχουν εκπρόσωπο στην Ευρωλίγκα, έχω αυτό το παράπονο.

ΦΙΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΚΑΛΗ: Γίνεται μια προσπάθεια να βρεθεί κανάλι επικοινωνίας, εμείς αυτό που έχουμε να κάνουμε το έχουμε κάνει. Αν η Πολιτεία θέλει να είναι αντάξια στις υποσχέσεις της, ας το κάνει. Το κόστος δεν μπορεί και δεν πρέπει να το αναλάβει ο ΑΡΗΣ. Δεν μπαίνει θέμα χορηγών για να βρεθούν χρήματα, αλλά πρόκειται για εκδήλωση τέτοιας ποιότητας, που αποφασίσαμε να την κάνουμε επειδή είχαμε τις κατάλληλες δεσμεύσεις και από το Κράτος. Τη σχεδιάσαμε με επαγγελματίες του είδους και για ένα διήμερο καταπληκτικό για τον κόσμο. Έχει ιδιαίτερο κόστος, που μόνο το Κράτος μπορεί να καλύψει.

ΛΑΟΣ ΤΟΥ ΑΡΗ: Φέτος ο κόσμος του ΑΡΗ έδωσε μαθήματα συμπεριφοράς. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι μια ομάδα παίζει στην κόψη του ξυραφιού και μαζί στο πιο δυνατό γήπεδο, που παράλληλα όμως είναι «εκκλησία». Μόνο κακοπροαίρετος θα μπορούσε να καλεί σε απολογία τον ΑΡΗ.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ: Υπάρχει μια κατάσταση στον ΑΡΗ, η οποία έχει τέσσερις μετόχους: Τον Τζεβελέκη, τον Παπαπέτρου, τη «Γένεσις» και τον ΑΣ ΑΡΗΣ. Υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος λειτουργίας, εκφράζεται εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου και έτσι λειτουργούμε. Κάποιοι άνθρωποι έχουν δώσει πολλά χρήματα, πολύ χρόνο από τον εαυτό τους και κάποια στιγμή έρχεται ώρα να αποχωρήσουν. Είναι φυσιολογικό. Θα μπουν νέοι άνθρωποι, όμως η «Γένεσις» θα συνεχίσει να υπάρχει, είναι από τους βασικούς μέτοχους. Κανείς δεν μπορεί και ούτε έχει το δικαίωμα να νομίζει ότι ο ΑΡΗΣ βρίσκεται σε διοικητική κρίση. Όλοι οι άνθρωποι καλά θα ήταν να παρέμεναν, με το ζόρι δεν τους κρατάει όμως κανείς.

Η αλλαγή προσώπων δεν σημαίνει καταστροφή, σημαίνει ευκαιρία για ανανέωση. Προχθές έφυγε ο Ντίμης Παπαϊωάννου που έδωσε πολλά στον ΑΡΗ, στηρίζει με όλη του δύναμη τη διοίκηση κι αν και έφυγε, είμαι σίγουρος ότι θα είναι όσο λίγοι κοντά στον ΑΡΗΣ. Ο ΑΡΗΣ έζησε και χωρίς εμάς, θα ζήσει και θα μεγαλουργήσει και χωρίς εμάς. Ουδείς αναντικατάστατος. Ό,τι κάνουμε, πρέπει να το κάνουμε για να στηρίζουμε την ομάδα και να μη δίνουμε την ευκαιρία σε εχθρούς του Συλλόγου να δημιουργούν τεχνηέντως προβλήματα. Όχι στην εσωστρέφεια. Είμαι ήρεμος γιατί ξέρω καλύτερα απ` όλους το τι συμβαίνει εντός της ομάδας. Δεν με ενοχλούν οι εξελίξεις. Ξέρω ότι έχω μαζί μου ανθρώπους που αγαπούν υπερβολικά τον ΑΡΗ, δουλεύουν με συνέπεια, επενδύουν στην ομοιογένεια και την ενότητα του ΑΡΗ.

Ο κόσμος να μη διαβάζει και ακούει τις ερμηνείες διαφόρων. Ισχύει αυτό που λέω εγώ. Κοιτάμε μπροστά, ο ΑΡΗΣ θα ανανεωθεί. Κάποια στιγμή θα φύγει και ο Τζεβελέκης. Μη στεναχωριέστε για τίποτα, υπάρχει διοίκηση που εμπνέει εμπιστοσύνη. Ο ΑΡΗΣ και του χρόνου θα είναι καλύτερος από πέρυσι. Κάθε διοίκηση πρέπει να έχει σαν στόχο την ανανέωση. Ο καθένας κάνει έναν κύκλο. Νέοι άνθρωποι, νέες ιδέες, μεγαλύτερη όρεξη για δουλειά. Πρέπει να βγάλουμε και νέους παράγοντες. Να τους βοηθήσουμε να αποκτήσουν εμπειρία και σοφία. Πρέπει να υπάρχει συνέχεια από Αρειανούς, όχι από «λεφτάδες». Γιατί έτσι η ομάδα ποτέ δεν θα πέσει σε κακά χέρια. Το σύστημα «Γένεσις» ήταν καταπληκτικό.

Δεν σημαίνει απολύτως τίποτα το να πει κανείς ότι θέλει να φύγει στο μέλλον. Έχουν γίνει επαφές με άτομα. Το μόνο που ισχύει, είναι προσεγγίσεις και συζητήσεις με επιχειρηματίες της πόλης που είναι περισσότερο Αρειανοί από εμάς. Όλα τα χρήματα που μπαίνουν, πηγαίνουν στο ταμείο της ομάδας. Δεν υπάρχει θέμα διοικητικών αλλαγών. Προς τα Χριστούγεννα υπάρχει θέμα εμπλοκής νέων ανθρώπων. Το «μαγαζί» πάει μια χαρά. Τα πράγματα είναι σε μία τάξη. Η «Γένεσις» είναι η εταιρία - βασικός μέτοχος και παραμένει. Η εσωτερική μετοχική σύνθεση δεν έχει σημασία.

ΠΑΙΚΤΕΣ - ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Δεν συναντήθηκα με το Γιαννάκη. Ο προπονητής θα κάνει και την ομάδα. Αφού κλείσει, θα συνεργαστούμε για το καινούριο ρόστερ.

ΓΗΠΕΔΟ: Πρέπει εμείς να πρωτοστατήσουμε. Συγκυρίες πήγαν το θέμα προς τα πίσω. Μόλις λύσουμε ζωτικά θέματα, θα πέσουμε με τα μούτρα σ` αυτό το θέμα. Εάν η Πολιτεία και η πόλη μάς στηρίξουν, θα τα καταφέρουμε. Από μόνοι μας δεν μπορούμε. Το θέμα είναι όχι να βρούμε ένα χωράφι, αλλά να γίνει ένα γήπεδο, ενταγμένο σε σύγχρονο χώρο, για να έχει ενεργό ρόλο και στην οικονομική αυτοτέλεια του ΑΡΗ. Η Ευρωλίγκα θέλει από το 2010 γήπεδα τουλάχιστον 8.000 θέσεων.

Ετικέτες

 
posted by RMNS
Permalink ¤