Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2007,5:16 π.μ.
Δεν χάνει από την Εφές!

Τον αγώνα της Κωνσταντινούπολης στον δεύτερο γύρο θα πρέπει να περιμένει η Εφές Πίλσεν αν θέλει να πάρει κάποια στιγμή μια άτυπη ρεβάνς από τον ΑΡΗ Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο για την ήττα της στον αλησμόνητο τελικό του Τορίνο, που έδωσε στον «Αυτοκράτορα» του ελληνικού μπάσκετ το πρώτο του ευρωπαϊκό στέμμα. Στην πρώτη συνάντηση των δυο ομάδων μετά τον ιστορικό αγώνα της 16/3/1993, οι «κίτρινοι», που έπαιξαν κατά διαστήματα εκπληκτική άμυνα, επιβλήθηκαν των Τούρκων με 67-64 σε ένα «κλειστό» ματς που στο τέλος εξελίχτηκε σε θρίλερ.


Στην αρχή του αγώνα, ο ΑΡΗΣ Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είχε δυσκολίες με την άμυνα της τουρκικής ομάδας, και παρόλο που προηγήθηκε 7-2 και 10-6, το πρώτο δεκάλεπτο έληξε με τους «κίτρινους» πίσω στο σκορ 14-17. Το επιθετικό πρόβλημα συνεχίστηκε και στις αρχές του δευτέρου δεκάλεπτου και η Εφές, με τους παίκτες της να σκοράρουν συνεχώς κάτω από το καλάθι, προηγήθηκε στο 15΄ με 7 πόντους (17-24).


Σε αυτό το σημείο όμως ο «Αυτοκράτορας» ξύπνησε. Πρεσάροντας αποτελεσματικά σε όλο το γήπεδο, οι παίκτες της ομάδας μας κατάφεραν να οδηγήσουν τους αντιπάλους τους σε συνεχόμενα λάθη, έτρεξαν στον αιφνιδιασμό και με ένα επιβλητικό σερί 15-0 μέσα σε 4 λεπτά πέρασαν μπροστά 32-24, για να κλείσει το ημίχρονο 32-25. Στα τελευταία 5 λεπτά του δευτέρου δεκάλεπτου, η ομάδα της Κωνσταντινούπολης δεν κατάφερε να βάλει ούτε ένα καλάθι!


Στο τρίτο δεκάλεπτο ο ΑΡΗΣ Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο συνέχισε να πιέζει και προηγήθηκε με 11 πόντους στο 25΄ (42-31). Στα τελευταία λεπτά όμως «κόλλησε» ξανά στην επίθεση, αντιμετώπισε πρόβλημα στο αμυντικό ριμπάουντ και οι Τούρκοι κατάφεραν να μειώσουν 45-39 στο τέλος του δεκάλεπτου.


Τα τελευταία λεπτά του αγώνα ήταν δραματικά. 1.18’’ πριν το τέλος ο Ράιτ πέτυχε καλάθι, κέρδισε φάουλ, αστόχησε στη βολή, αλλά οι Τούρκοι στην προσπάθειά τους να πάρουν το ριμπάουντ σημείωσαν... αυτοκαλάθι, με αποτέλεσμα ο ΑΡΗΣ Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να προηγηθεί με τετράποντο 60-55. Στη συνέχεια ο Ράιτ αύξησε ακόμα περισσότερο τη διαφορά (62-55) 37΄΄ πριν το τέλος. Και ενώ το παιχνίδι έμοιαζε να έχει κριθεί, ένα εσκεμμένο φάουλ του Τέρι στον Χάτσον την ώρα που αυτός σημείωνε καλάθι οδήγησε τον Αμερικανό να πετύχει έμμεσο τρίποντο (62-58), για να ακολουθήσει αμέσως μετά την επαναφορά τρίποντο του Νίκολας (62-61), 25΄΄ πριν το τέλος του αγώνα. Ακολούθησαν συνεχείς φάουλ και βολές και για τις δυο ομάδες. Οι «κίτρινοι» προηγήθηκαν 67-64 με τον Ράιτ 8΄΄ πριν το τέλος, και στη συνέχεια ο Νίκολας αστόχησε σε τρίποντο στην εκπνοή για να πάρει κατά αυτό τον τρόπο ο ΑΡΗΣ Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο τη μεγάλη νίκη.


Τα δεκάλεπτα: 14-17, 32-25, 45-39, 67-64


ΑΡΗΣ Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (Χέρμπερτ): Καστλ 8 (1), Τέρι 10, Σεραπίνας, Ράιτ 20 (2), Καλαϊτζής, Ηλιάδης, Μότολα 6, Μάσει 13, Αγαδάκος 3, Τσαλδάρης 7 (1).


Εφές Πίλσεν (Μπλατ): Νίκολας 15 (2), Πεν 5, Γουντς 8, Γκρέγκορι 2, Αμπί, Γκονλούμ 6, Ερντογκάν, Κούγκο 8, Αρσλάν 11 (2), Χάτσον 9.


Οι δηλώσεις της Συνέντευξης Τύπου:


Γκόρντον Χέρμπερτ: «Τα τελευταία πέντε λεπτά του δευτέρου δεκαλέπτου ήταν τα πιο σημαντικά. Σε εκείνο το χρονικό σημείο του αγώνα, είχαμε καταπληκτική απόδοση παίζοντας με φοβερό συναίσθημα. Σε εκείνο το σημείο, το «κλειδί» ήταν η άμυνα. Πιέσαμε και τρέξαμε στον αιφνιδιασμό, βάζοντας εύκολα καλάθια. Έτσι θέλω να παίζουμε. Ήταν ένα παιχνίδι που είχε να κάνει με ρυθμό κυρίως, ένα στοιχείο που άλλαζε συνεχώς στην διάρκεια του αγώνα. Πιστεύω ότι στην άμυνα κάναμε καλή δουλειά, αν και είχαμε προβλήματα στο τέταρτο δεκάλεπτο με τα επιθετικά ριμπάουντ, καθώς η Εφές ανανέωνε τις επιθέσεις της. Φυσικά, δεν μου άρεσε καθόλου ο τρόπος που παίξαμε στα τελευταία 40 δευτερόλεπτα. Κάναμε τρία λάθη. Το ένα ήταν το αντιαθλητικό φάουλ του Ρέισον Τέρι, που έπρεπε να αφήσει τον αντίπαλο να βάλει το καλάθι, το δεύτερο ήταν στην αμέσως επόμενη επίθεση, που αφήσαμε τον Νίκολας να βάλει το τρίποντο, ενώ το τρίτο έγινε στην τελευταία επίθεση του αγώνα, όπου ο Ράιτ έπρεπε να κάνει φάουλ στο κέντρο του γηπέδου στον Νίκολας. Είναι στοιχεία μέσα από τα οποία πρέπει να διδαχθούμε. Πριν από το παιχνίδι, στα αποδυτήρια είχαμε πει μεταξύ μας να παίξουμε για τον κόσμο. Είχαμε δύο άσχημα αποτελέσματα εντός έδρας και τον στενοχωρήσαμε. Θέλαμε να αφιερώσουμε μία νίκη στους οπαδούς μας, το κάναμε και από την πλευρά μου θέλω να τους ευχαριστήσω που έμειναν μαζί μας».


Ντέιβιντ Μπλατ: «Ήταν ένα περίεργο παιχνίδι. Αν κοιτάξουμε την στατιστική, μπορούμε να πούμε ότι έπρεπε να κερδίσουμε. Δεν τα καταφέραμε όμως και αυτό οφείλεται στο δεύτερο δεκάλεπτο, όπου χάσαμε τον δρόμο μας. Ο ΑΡΗΣ έκανε παράλληλα εκπληκτική δουλειά με αποτέλεσμα να μας αποσυντονίσει. Έχουμε περισσότερες ασίστ, τάπες, ριμπάουντ, κλεψίματα και ράνκινκ (σύστημα αξιολόγησης) και όμως χάσαμε. Αυτό συνέβη γιατί κουράζαμε πολύ την μπάλα. Χάσαμε επίσης πολλές βολές, κάτι που δεν επιτρέπεται σε έναν κλειστό αγώνα. Είχαμε τις ευκαιρίες μας, όμως δεν τις εκμεταλλευτήκαμε κι έτσι λοιπόν ο Αρης κέρδισε. Υστερούμε να συνεργασία στην επίθεση, στο να γυρνάμε καλά την πάλα, ώστε να έχουμε ελεύθερα σουτ. Συν τοις άλλοις δημιουργούμε ευκαιρίες σκοραρίσματος, όμως υπάρχει πρόβλημα στην ικανότητα να μπαίνουν τα σουτ. Εκεί είναι το πρόβλημά μας, αφού στην άμυνα τα πάμε περίφημα. Θεωρώ ότι το παιχνίδι χάθηκε στο καλάθι και φάουλ του Μπρέισι Ράιτ, ενώ ήμασταν πίσω με έναν πόντο. Η απόφαση είναι αμφισβητούμενη, αυτά είναι μέσα στο μπάσκετ, όμως θέλω να ξαναδώ αυτή την φάση διότι μπασκετικά παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Το τελευταίο τρίποντο του Νίκολας έμοιαζε πιο πολύ με προσευχή, παρά με οργανωμένη επίθεση. Αν έμπαινε θα ήταν τυχερό».

Ετικέτες

 
posted by RMNS
Permalink ¤