Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2007,4:58 μ.μ.
Είχε ψυχή, αλλά όχι και τύχη

Ο ΑΡΗΣ Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ από την Λιέτουβος Ρίτας μέχρι και με 18 πόντους, εν τούτοις είχε παίκτες με μαχητικό πνεύμα που δεν τα παράτησαν σε κανένα σημείο του αγώνα και λίγο έλειψε να φύγουν με το «διπλό» από το Βίλνιους. Τελικά όμως προδόθηκε από κάποια λάθη στα κρίσιμα σημεία και μοιραία γνώρισε την ήττα με 77-70.


Αυτή ήταν μάλιστα η πρώτη ήττα των «κίτρινων» στην φετινή Ευρωλίγκα μετά από τρεις νίκες στους προηγούμενους αγώνες, αλλά μεγάλη σημασία έχει ότι η ομάδα πάλεψε σκληρά και δεν κατέθεσε τα όπλα όταν η Λιέτουβος Ρίτας αύξησε σε μεγάλα επίπεδα την διαφορά. Πλέον το συγκρότημα του Γκόρντον Χέρμερτ καλείται να αφήσει πίσω του την αποψινή αναμέτρηση και να στρέψει την προσοχή του στον Κυριακάτικο αγώνα που ακολουθεί κόντρα στον Πανιώνιο για το ελληνικό Πρωτάθλημα.


Οι «κίτρινοι» μπήκαν νωθροί στο παρκέ και βρέθηκαν να χάνουν με 11-2 στο 5’, την στιγμή που ο Χόλις Πράϊς έκανε τη μεγαλύτερη ζημιά επιθετικά από πλευράς Λιέτουβος Ρίτας. Η είσοδος του Καλαϊτζή σε εκείνο το χρονικό σημείο λειτούργησε θετικά για τον ΑΡΗ Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο που μείωσε ένα λεπτό αργότερα σε 13-8. Οι γηπεδούχοι όμως αντέδρασαν άμεσα και με ένα σερί 7-0 ξέφυγαν με 20-8 στο 9’, για να λήξει η πρώτη περίοδος με σκορ 25-15 έπειτα από εύστοχο τρίποντο του Σεραπίνας.


Στην δεύτερη περίοδο η διαφορά έφτασε μέχρι και τους 15 πόντους (32-17) στο 13’ και εκεί που έδειχναν τα πράγματα να γίνονται ιδιαίτερα δύσκολα για τον ΑΡΗ Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ο ψυχωμένος Σεραπίνας σημείωσε τέσσερις συνεχόμενους πόντους και με 3/4 βολές του Αγαδάκου και ένα δίποντο του Τέρι, οι «κίτρινοι» μείωσαν σε 32-26 στο 25’. Στην αντιπέρα όχθη οι παίκτες της Λιέτουβος Ρίτας για περισσότερο από 4’ είχαν χάσει την επαφή τους με το καλάθι, αλλά δυστυχώς η αντεπίθεση του ΑΡΗ Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο δεν είχε την ίδια συνέχεια. Με ένα 10-2 σερί οι γηπεδούχοι αύξησαν την υπέρ τους διαφορά στους 14 πόντους (42-28) στο 19’, ενώ μετά από τέσσερις συνεχόμενους πόντους του Μάσεϊ το ημίχρονο έληξε με σκορ 42-31.


Στην επανάληψη, τέσσερις αναπάντητοι πόντοι από πλευράς Καστλ και Μάσεϊ έριξαν την διαφορά στους έξι (42-36), αλλά και πάλι στην Λιέτουβος Ρίτας με τους Πράϊς και Πετραβίτσιους να προκαλούν συνεχώς ρήγματα στην «κίτρινη» άμυνα ξέφυγαν με 14 (50-36) στο 24’. Όποια καλή επιθετική ενέργεια των παικτών του Γκόρντον Χέρμπερτ πήγαινε… στράφι από την καλή αμυντική λειτουργία της ομάδας που δέχθηκε πολλούς εύκολους πόντους από τον Πέτραβίτσιους, με αποτέλεσμα το τρίτο δεκάλεπτο να λήξει με σκορ 61-47.


Η διαφορά άγγιξε τους 18 πόντους που ήταν και η μέγιστη στον αγώνα (65-47) με την έναρξη της τέταρτης περιόδου, αλλά οι «κίτρινοι» κάνοντας την ύστατη προσπάθεια για να ανατρέψουν το εις βάρος τους σκηνικό σημείωσαν ένα 12-0 σερί και μείωσαν σε 65-59 στο 34’ δείχνοντας να μπαίνουν για τα καλά στο παιχνίδι. Μάσεϊ, Καλαϊτζής και Τσαλδάρης ήταν οι πρωτεργάτες αυτής της αντεπίθεσης την στιγμή που η αμυντική λειτουργία του ΑΡΗ Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είχε βελτιωθεί αισθητά. Παίζοντας ασφυκτική πίεση σε όλο το γήπεδο οι παίκτες του Χέρμπερτ ανάγκασαν τους αντίστοιχους της Λιέτουβος Ρίτας σε αλλεπάλληλα λάθη, ενώ με τρίποντη «βόμβα» του Ράϊτ πλησίασαν με 67-62 στο 38’ και με 69-65 στο 39’ χάρη σε νέο τρίποντο αυτήν την φορά από τον Τσαλδάρη. Το κύμα της αντεπίθεσης του ΑΡΗ Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο δεν είχε σταματήσει… Με τον Μάσεϊ να ευστοχεί και αυτός από τα 6.25 και να κάνει το σκορ 69-68, οι «κίτρινοι» πλησίασαν τη λιθουανική ομάδα σε απόσταση… αναπνοής 24’’ πριν το φινάλε ανεβάζοντας την αγωνία στο κατακόρυφο. Ο Καλαϊτζής έκανε αμέσως φάουλ πάνω στον Πράϊς για να σταματήσει τον χρόνο, με τον Αμερικανό πλέι μέικερ να ευστοχεί δις από την γραμμή των ελευθέρων βολών και να γράφει το 71-68. Δεν μπορούσε όμως να… λυγίσει τους «κίτρινους» και ειδικότερα τον Καλα?ιτζή που με μια παλικαρίσια προσπάθεια διείσδυσε στο καλάθι των λιθουανών και έκαε το σκορ 71-70 στα 14’’ πριν την λήξη του αγώνα. Ο Τέρι χωρίς καμία χρονοτριβή σταμάτησε με φάουλ τον Νίλσεν, ο οποίος όμως αποδείχθηκε ψύχραιμος από την γραμμή των βολών ευστοχώντας και στις δύο. Στην επαναφορά της μπάλας ο Τσαλδάρης έχασε με φάουλ την μπάλα από τον Λουκάουσκις και κάπου εκεί τελείωσαν όλα. Ο Λιθουανός γκάρντ κέρδισε φάουλ, ευστόχησε και στις δύο βολές, ο Τέρι στην αμέσως επόμενη επίθεση πέτυχε καλάθι που δεν μέτρησε επειδή πατούσε την γραμμή του άουτ και ο Γιομάντας με λεει απ στην εκπνοή έγραψε το τελικό 77-70.


Τα δεκάλεπτα: 25-15, 42-31, 61-47, 77-70.


Λιέτουβος Ρίτας (Τριφούνοβιτς): Λουκάουσκις 7 (1), Πράϊς 15 (3), Ανισίμοβας, Πετραβίτσιους 22, Τζισεβίτσιους, Εϊντσον 11 (2), Νίλσεν 11 (1), Μπαϊράμοβιτς 5 (1).


ΑΡΗΣ Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (Χέρμπερτ): Καστλ 3 (1), Τέρι 8 (1), Σεραπίνας 7 (1), Ράϊτ 12 (1), Καλαϊτζής 7 (1), Μότολα 4, Μάσεϊ 19 (1), Αγαδάκος 3, Τσαλδάρης 7 (1).


Κίτρινο χρώμα στην κερκίδα


Για μια ακόμη φορά οι παίκτες του Γκόρντον Χέρμπερτ δεν αγωνίστηκαν μόνοι τους. Στο πλευρό τους και πιο συγκεκριμένα στις κερκίδες του SIEMENS ARENAS βρισκόντουσαν πέντε ηρωικοί φίλοι του ΑΡΗ που ταξίδεψαν αμέτρητα χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη μέχρι το Βίλνιους της Λιθουανίας για να φωνάξουν υπέρ της αγαπημένης τους ομάδας. Παρά μάλιστα την ήττα από την Λιέτουβος Ρίτας χειροκρότησαν τους παίκτες του Χέρμπερτ ενθαρρύνοντας τους ενόψει της συνέχειας σε ελληνικό Πρωτάθλημα και Ευρωλίγκα.


Οι δηλώσεις:


Γκόρντον Χέρμπερτ: «Παρά την ήττα μου άρεσε ότι δεν τα παρατήσαμε και αναγκάσαμε τους αντιπάλους μας να πετύχουν μόνο 16 πόντους στην τελευταία περίοδο, εκ των οποίων οι τέσσερις ήταν από εύστοχα σουτ και οι υπόλοιποι από βολές. Δεχθήκαμε όμως κατά την διάρκεια του αγώνα πολλά γκολ φάουλ και εύκολους πόντους. Στην τελευταία περίοδο κάναμε σωστά κάποια πράγματα στην άμυνα και την επίθεση και αγωνιστήκαμε με μεγάλη ένταση. Έχουμε εξάλλου πολλούς καλούς παίκτες και ένας από αυτούς είναι ο Καλαϊτζής που βοήθησε πολύ στο να γυρίσουμε το παιχνίδι. Η Λιέτουβος Ρίτας όμως είναι μια πολύ καλή ομάδα και δεν μπορέσαμε στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα να κοντρολάρουμε το τέμπο και όταν δεν το κάνεις αυτό εκτός έδρας, τότε τα πράγματα είναι δύσκολα πόσο μάλλον όταν παίζεις απέναντι σε μια τέτοια ομάδα».


Ερωτηθείς από τους λιθουανούς δημοσιογράφους για τον Σιμόνας Σεραπίνας παρατήρησε: «Έπαιξε για 17’ και τα πήγε αρκετά καλά. Αν και στα φιλικά προετοιμασίας ήταν εξαιρετικός, εντούτοις στην έναρξη της σεζόν ήταν εγκλωβισμένος, αλλά φαίνεται ότι τώρα ανεβάζει ρυθμούς. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό παιδί που δουλεύει σκληρά».


Για την λανθασμένη επαναφορά της μπάλας από τον Τέρι που κόστισε με ήττα τον ΑΡΗ Ταχυδρομικό Ταμιεηυτήριο τόνισε: «Απέμεναν 12’’ και ήμασταν πίσω στο σκορ με τρεις πόντους. Δεν έπρεπε να κάνει την επαναφορά ο Τέρι. Έχουμε άλλους παίκτες για την συγκεκριμένη περίπτωση. Ανάλογα με τον χρόνο που απομένει και τις καταστάσεις έχουμε συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού και στην προκειμένη περίπτωση χρειαζόμασταν μια ειδική επίθεση. Ότι έγινε, έγινε και δεν πρόκειται να κατηγορήσω κανέναν παίκτη μου».


Αλεκσάνταρ Τριφούνοβιτς: «Το πιο σημαντικό είναι ότι κερδίσαμε. Είχαμε για 33-34 λεπτά τον έλεγχο του ρυθμού, ενώ ο ΑΡΗΣ είναι η καλύτερη ομάδα που αντιμετωπίσαμε μέχρι στιγμής. Ξέραμε ότι μας περίμενε μια σκληρή αναμέτρηση και στο πρώτο ημίχρονο περιορίσαμε τους Μάσεϊ, Τέρι, Ράϊτ και Τσαλδάρη που είναι οι κορυφαίοι σκόρερ του ΑΡΗ. Στο δεύτερο ημίχρονο προσπαθήσαμε να κρατήσουμε τον έλεγχο του αγώνα και να κάνουμε έξυπνα φάουλ για να μην επιτρέψουμε στον ΑΡΗ να επιστρέψει. Αυτοί οι παίκτες όμως προανέφερα είναι πολύ καλοί για να τους περιορίσεις μέχρι το τέλος. Στο τέταρτο δεκάλεπτο προτίμησα να κρατήσουμε τα τάιμ άουτ που δικαιούμασταν για τα τελευταία δύο λεπτά, όπου οι παίκτες του ΑΡΗ είχαν αρχίσει να μας ασκούν ασφυκτική πίεση».


Ρέισον Τέρι: «Είναι δικό μου το λάθος στην τελευταία πάσα. Μερικές φορές τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως τα περιμένεις και αναλαμβάνω την ευθύνη. Τώρα θα πρέπει να το ξεχάσω και να συνεχίσω. Δεν ήμασταν καλοί για 30’ και αφήσαμε την Λιέτουβος Ρίτας να ξεφύγει. Κάναμε όμως στο τέλος μια μεγάλη προσπάθεια να γυρίσουμε το παιχνίδι και να κερδίσουμε, αλλά ήρθε εκείνη η κακή στιγμή…».

Ετικέτες

 
posted by RMNS
Permalink ¤