Παρασκευή 29 Ιουνίου 2007,1:09 μ.μ.
O διεθνής Βραζιλιάνος Ronaldo Guiaro στον ΑΡΗ!!!

Σε μια μεγάλη μεταγραφή προχώρησε ο ΑΡΗΣ αποκτώντας τον διεθνή Βραζιλιάνο Ronaldo Guiaro. Ο Ronaldo Guiaro, γνωστός και ως Ronaldo, γεννήθηκε στις 18/02/1974, στην πόλη Piracicaba της περιφέρειας του Σάο Πάουλο, αγωνίζεται ως κεντρικός αμυντικός, έχει ύψος 1,86μ και ζυγίζει 80 kg. Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα το 1993 με τη φανέλα της Guarani. Συμμετείχε σε αγώνες για το τοπικό πρωτάθλημα Παουλίστα. Αν και δεν έχει πολλές συμμετοχές γίνεται διεθνής με την Εθνική Ελπίδων της Βραζιλίας. Στις αρχές του 1995,παίρνει μεταγραφή για την Ατλέτικο Μινέιρο, η οποία έψαχνε εκείνη την εποχή για έναν αξιόπιστο αμυντικό. Αμέσως κερδίζει θέση στη βασική ενδεκάδα και γίνεται αναντικατάστατο στέλεχος της άμυνας.


Κύριο χαρακτηριστικό του παίκτη, είναι η ψυχραιμία του, το διάβασμα των φάσεων και το αρχοντικό στυλ με το οποίο καθοδηγεί τους συμπαίχτες του στην άμυνα. Με την Ατλέτικο Μινέιρο θα κατακτήσει το τοπικό πρωτάθλημα Μινέιρο του 1995. Αμέσως ξεχωρίζει για το ώριμο παιχνίδι του και ο προπονητής της Εθνικής Βραζιλίας, Mario Zagallo,τον επιλέγει στην εθνική ανδρών, με την οποία μάλιστα συμμετέχει στους Ολυμπιακούς αγώνες της Ατλάντα και κατακτά το χάλκινο μετάλλιο.


Όπως είναι φυσικό, σύντομα το όνομά του βρίσκεται ψηλά στις μεταγραφικές λίστες των Ευρωπαϊκών ομάδων, οι οποίες ερίζουν για να αποσπάσουν την υπογραφή του. Τελικά τον αποκτά η Μπενφίκα, με την οποία αγωνίζεται για 5 συνεχόμενες σεζόν. Με εξαίρεση την πρώτη του χρονιά στην ομάδα της Λισσαβόνας, κατά την οποία δεν έχει πολλές συμμετοχές, θεωρείται αναντικατάστατο στέλεχος της άμυνας και ο μόνος λόγος για να χάσει κάποιο παιχνίδι είναι κάποιος τραυματισμός ή κάποια τιμωρία λόγω καρτών. Με τη φανέλα της Μπενφίκα δε θα γευτεί τη χαρά της κατάκτησης κάποιου τίτλου, αφού εκείνη την περίοδο στην Πορτογαλία ο απόλυτος κυρίαρχος λέγεται Πόρτο.


Ο Ronaldo Guiaro, πιστεύει πως είναι η κατάλληλη στιγμή για να αλλάξει περιβάλλον. Η Μπενφίκα δέχεται μια καλή πρόταση από την Τουρκική Μπεσίκτας και αποφασίζει να παραχωρήσει τον παίκτη. Έτσι ο Ronaldo, τον Ιούλιο του 2001,παραχωρείται δανεικός στην Μπεσίκτας για ένα χρόνο, με τους Τούρκους να έχουν το δικαίωμα αγοράς το επόμενο καλοκαίρι. Προσαρμόζεται αμέσως στο καινούριο του περιβάλλον και αμέσως καπαρώνει τη φανέλα του βασικού αμυντικού. Οι πολύ καλές του εμφανίσεις δεν αφήνουν ασυγκίνητο τον προπονητή του, Christoph Daum, ο οποίος εισηγείται την αγορά του Βραζιλιάνου αμυντικού.
Έτσι η Μπεσίκτας καταβάλει στη Μπενφίκα το ποσό των 650.000$ και ο Ronaldo υπογράφει καινούριο 3ετές συμβόλαιο με τις ετήσιες του αποδοχές να αγγίζουν τις 500.000€. Η σεζόν 2002/2003 είναι η καλύτερή του, αφού με την πολύ καλή του αγωνιστική παρουσία, βοηθάει τη Μπεσίκτας να κατακτήσει το πρωτάθλημα για πρώτη φορά μετά το 1994. Επίσης πραγματοποιεί καλή πορεία και στο κύπελλο Ουέφα, φτάνοντας μέχρι τα προημιτελικά. Επίσης είναι φιναλίστ στον τελικό του κυπέλλου Τουρκίας. Αυτή τη χρονιά, αποδεικνύει πως εκτός από καλός αμυντικός, ξέρει να πετυχαίνει και γκολ (7 συνολικά), κυρίως με κεφαλιές. Συνεχίζει να είναι βασικό στέλεχος της άμυνας, ενώ παρτενέρ του στα μετόπισθεν έχει τον καλό του φίλο, Antonio Carlos Zago.


Τη σεζόν 2003/2004 συμμετέχει στο Champions Leugue, με αποκορύφωμα τον εκτός έδρας αγώνα στο Στάνφορντ Μπριτζ με αντίπαλο την Τσέλσι, όταν θα καταφέρει να εξουδετερώσει τους Κρέσπο, Μούτου και Χάσελμπαϊνκ, βοηθώντας την ομάδα του να φύγει με μια απίθανη εκτός έδρας νίκη. Τελικά θα μείνει στη Μπεσίκτας μέχρι και το καλοκαίρι του 2005, αφού το συμβόλαιό του δεν ανανεώνεται. Η φυγή του από τον Τούρκικο σύλλογο, άφησε αρνητική εντύπωση στους φιλάθλους της Μπεσίκτας, οι οποίοι επιθυμούσαν την παραμονή του παίχτη.


Τον Δεκέμβριο του 2005 υπογράφει στη Βραζιλιάνικη Σάντος. Μάλιστα είναι προσωπική επιλογή του προπονητή Vanderlei Luxemburgo, ο οποίος θέλει έναν έμπειρο και σταθερό αμυντικό για να βοηθήσει και τους νεαρούς αμυντικούς της ομάδας του. Και στη Σάντος αγωνίζεται βασικός στο κέντρο της άμυνας και κατακτά το Πρωτάθλημα Παουλίστα του 2006. Θα αποχωρήσει από τη Σάντος, αφού η πρόταση για ανανέωση του συμβολαίου του, δε τον ικανοποιεί οικονομικά. Τη θέση του στο κέντρο της άμυνας θα πάρει ο καλός του φίλος, Antonio Carlos Zago.


Διάφορες πληροφορίες:

- Με την εθνική ανδρών της Βραζιλίας έχει 14 επίσημες συμμετοχές, ενώ έχει σημειώσει και ένα γκολ.

- Το 2006 ήταν συμπαίκτης στη Σάντος με τον νέο παίκτη του ΑΡΗ, Darcy Dolce Neto,

- Με τη Μπενφίκα έχει αγωνιστεί 7 φορές σε παιχνίδια του Champions League και σε 7 παιχνίδια του Κυπέλλου Uefa.

- Με τη Μπεσίκτας έχει αγωνιστεί σε 6 παιχνίδια του Champions League, πετυχαίνοντας και 1 γκολ. Επίσης συμμετείχε και σε 13 παιχνίδια του κυπέλλου Ουέφα πετυχαίνοντας 1 γκολ.

- Το 1995 κατέκτησε το Πρωτάθλημα Mineiro.

- Κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς αγώνες της Ατλάντα το 1996. Στο συγκεκριμένο Ολυμπιακό τουρνουά, αγωνίστηκε βασικός σε όλα τα παιχνίδια. Μάλιστα είχε σα συμπαίχτες μερικά από τα μεγαλύτερα αστέρια του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Dida (Milan), Ze Maria (Parma, Perugia, Inter), Aldair (Benfica, Roma, Genoa), Ronaldo (PSV Eindhoven, Barcelona, Inter, Real Madrid, Milan), Flavio Conceicao(La Coruna, Real Madrid, Dortmund, Galatasaray, Παναθηνα`ι`κός), Roberto Carlos (Inter, Real Madrid, Fenerbahce), Bebeto, Juninho Paulista (Middlesbrough, Atletico Mdrid, Celtic), Rivando (La Coruna, Barcelona, Milan, Ολυμπιακός, ΑΕΚ), Savio (Real Madrid, Zaragoza, Bordeaux, Real Sociedad) και Ze Elias (Leverkusen, Inter, Bologna, Ολυμπιακός, Genoa).

- To 2003 κατέκτησε το πρωτάθλημα Τουρκίας.

- Το 2006 κατέκτησε το Πρωτάθλημα Paulista.

- Στην καριέρα του συνεργάστηκε με μερικούς από τους μεγαλύτερους προπονητές στην Ευρώπη και τη Βραζιλία, όπως οι Mario Zagallo, Levir Culpi, Paulo Autuori, Graeme Souness, Jupp Heynckes, José Mourinho, Christoph Daum, Mircea Lucescu, Vicente Del Bosque και Vanderlei Luxemburgo. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη όλων των προπονητών του.

- Δεν έχει δεχτεί ποτέ απευθείας κόκκινη κάρτα!

- Στη Σάντος και στη Μπεσίκτας φορούσε το νούμερο 5, ενώ στη Μπενφίκα το νούμερο 13.

- Κύρια χαρακτηριστικά του παιχνιδιού του είναι η καλή τεχνική κατάρτιση, η γρήγορη αντίληψη των φάσεων, η ικανότητά του στο ψηλό παιχνίδι, η ψυχραιμία του.


Στατιστικά στοιχεία:

01/1993 - 12/1994: Guarani (Βραζιλία), 9 συμμετοχές

01/1995 - 12/1996: Atletico Mineiro (Βραζιλία), 53 συμμετοχές, 2 γκολ

01/1997 - 06/2001: Benfica (Πορτογαλία), 129 συμμετοχές, 8 γκολ

07/2001 - 07/2005: Besiktas (Τουρκία), 124 συμμετοχές, 12 γκολ

08/2005 - 11/2005: Ελεύθερος

12/2005 - 12/2006: Santos (Βραζιλία), 38 συμμετοχές

01/2007 - 06/2007: Ελεύθερος

Ετικέτες

 
posted by RMNS
Permalink ¤