Τετάρτη 13 Ιουνίου 2007,8:40 μ.μ.
“Supporters Direct” για ΑΡΗ

Άρθρο για τον ΑΡΗ αναπαράγει το τρέχον τεύχος 26 του “Supporters Direct” , με το πλήρες κείμενο μεταφρασμένο, να έχει ως εξής:

«Μόλις τρία χρόνια μετά τις δοξασμένες μέρας από το πορτογαλικό Euro 2004, το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα μοιάζει να έχει χαράξει το δικό του δρόμο: Μαζί με τους πολιτικούς, τα κόμματα και τους “επενδυτές”. Τα τελευταία 10 χρόνια, είχαμε μια μεγάλη εισβολή από μεγιστάνες, που ξόδεψαν τεράστια ποσά, προκειμένου - απ’ ότι φάνηκε - να χρησιμοποιήσουν τις ομάδες μαζί με το Κράτος, για να έχουν επιτυχία στις άλλες επιχειρηματικές τους δραστηριότητες και τελικά να εξαφανίζονται όταν τα συμφέροντά τους εξυπηρετούνταν, αφήνοντας τους συλλόγους με μεγάλα οικονομικά προβλήματα.

Κατόπιν τούτου, οι ομάδες έπρεπε να βγουν από την οικονομική κρίση. Δεν υπάρχει κανένας λογικός επενδυτής, που θα αγοράσει μια ομάδα με τέτοια οικονομικά προβλήματα, κανείς δεν είναι τόσο τρελός για να το κάνει. Η μόνη λύση ήταν να περιμένουν για έναν άλλο “επενδυτή” από το Κράτος και τα κόμματα, όντας ένα κομμάτι του καθεστώτος που αποφασίζει για το μέλλον των ομάδων, ή να περιμένουν για το Μεσσία.

Στις ομάδες που οι οπαδοί έχουν δημιουργήσει μεγάλους και ενωμένους συνδέσμους, η αντίσταση σ’ αυτό ήταν πιο οργανωμένη. Στην Ελλάδα, τα χαρακτηριστικά αυτά έχουν ο ΑΡΗΣ (Θεσσαλονίκη) και η αεκ (Αθήνα).


O SUPER 3, που ιδρύθηκε το 1988, είναι ο μεγαλύτερος σύνδεσμος του ΑΡΗ και ένας από τους πιο οργανωμένους στην Ελλάδα. Το 2004 η ομάδα περιήλθε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση και με τη βοήθεια του SUPER 3, οι μετοχές ήρθαν στα χέρια του Ερασιτέχνη Συλλόγου. Ο ΑΣ ΑΡΗΣ έχει περισσότερες από 22 ομάδες σε διάφορα σπορ με περισσότερους από 2.000 αθλητές, από την κολύμβηση μέχρι το μπάσκετ, ακόμα και για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα.


Ο δικός μας φορέας των οπαδών δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2006 και ονομάζεται «Λέσχη Φίλων ΑΡΗ», δηλαδή “ARIS Members Club” στα αγγλικά. Είμαστε στην ευχάριστη θέση το υπάρχουν διοικητικό συμβούλιο της ομάδας να επιθυμεί να παραχωρήσει τις μετοχές στη Λέσχη, κάτι που σημαίνει ότι ο φορέας μας θα γίνει ο μεγαλομέτοχος, με ποσοστό πάνω από το 84% (το πρώτο βήμα έγινε και η Λέσχη Φίλων ΑΡΗ έχει το νόμιμο δικαίωμα της ψήφου, για λογαριασμό του ΔΣ της ΠΑΕ).

Παρ’ όλα αυτά, η ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας θα πάρει χρόνο, λόγω του ότι οι αρχές στην Ελλάδα δεν φαίνεται να θέλουν να βοηθήσουν οργανώσεις σαν τη δική μας ή σαν κι αυτής που δημιούργησαν οπαδοί της αεκ. Ο λόγος είναι η σύνδεση που υπάρχει ανάμεσα στο ελληνικό ποδόσφαιρο και τους πολιτικούς, τα κόμματα και τους «επενδυτές».


Τον Ιανουάριο του 2007 και μετά τις νομικές διαδικασίες για την οργάνωση της Λέσχης, είχαμε τις πρώτες δημοκρατικές εκλογές, στις οποίες όλα τα μέλη άνω των 18 ετών είχαν την ευκαιρία να εκλέξουν το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του φορέα. Ακόμα πιο σημαντικό είναι πως τον Ιούνιο, τα μέλη της Λέσχης θα εκλέξουν όχι μόνο το νέο ΔΣ της Λέσχης, αλλά και το νέο ΔΣ της ΠΑΕ.


Στον πρώτο χρόνο λειτουργίας μας, είχαμε 1.200 μέλη και τη νέα σεζόν θέλουμε τουλάχιστον να τα διπλασιάσουμε, όμως ζωτική σημασία για την επιτυχία της Λέσχης, είναι η διάρκεια του να είναι κάποιος μέλος. Προτιμούμε 3.000 σταθερά μέλη παρά να έχουμε 5.000 τον ένα χρόνο και 1.000 τον άλλο.


Η κινητικότητα για δημιουργία τέτοιων φορέων, είναι σε πρώιμο επίπεδο στην Ελλάδα. Όμως αυτό το χρόνο, ο ΑΡΗΣ τερμάτισε στην 4η θέση της βαθμολογίας στην ελληνική Σούπερ Λίγκα, κερδίζοντας την πρόκριση για το Κύπελλο UEFA της νέας περιόδου και αποδεικνύοντας ότι η θέση των οπαδών δεν είναι μόνο στις κερκίδες, αλλά και στη λειτουργία μιας ομάδας, με την εφαρμογή τακτικών που κανένας επενδυτής – μεγιστάνας δεν είχε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει.


Δυστυχώς, η επίγνωση του Κράτους για τα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι χαμηλή. Ακόμα και η υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω ψηφίσματος από την ανεξάρτητη αρχή των σπορ – που βλέπει ευνοϊκά τη δημιουργία φορέων οπαδών και την ανάμιξή τους στη διοίκηση των ομάδων τους – δεν έγινε αντιληπτή από το ελληνικό Κράτος όπως θα έπρεπε, αλλά εντελώς μπερδεμένα σε σχέση με αυτά που τόνιζε το ψήφισμα.


Η επιτυχία της Λέσχης Φίλων ΑΡΗ είναι πολύ σημαντική για αυτή τη νέα μορφή διοίκησης των ομάδων. Υπάρχουν ελάχιστες παρόμοιες προσπάθειες δημιουργίας φορέων οπαδών στις ελληνικές ομάδες. Στην αεκ υπάρχει η «ένωση 1924» και στον παοκ (Θεσσαλονίκη) η «λαϊκή βάση παοκ». Ο ολυμπιακός δημιούργησε μια λέσχη μελών, χωρίς όμως δικαίωμα ψήφου.


Όλα αυτά, βέβαια, αποτελούν μια βάση, ένα καλό ξεκίνημα, για τη διάδοση φορέων οπαδών στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Πλέον, είναι στο χέρι της Κυβέρνησης να αποδείξει ότι ενδιαφέρεται για το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου».

Ετικέτες

 
posted by RMNS
Permalink ¤